Tips voor een reis naar Turkmenistan

Turkmenistan, een land dat in Centraal-Azië ligt, heeft veel te bieden: prachtige landschappen, een bijzondere mix van culturen en een verbazingwekkende architectuur. Hier zie je de megalomane bouwwerken van voormalig president Turkmenbashi, bezoek je nomadendorpen in een woestijnlandschap en bekijk je een paar van de mooiste bouwwerken uit de islamitische wereld.

Heb jij de meer voor de hand liggende vakantielanden inmiddels wel gezien? Laat je dan inspireren door onze tips voor een reis naar Turkmenistan!

Uitgestrekte woestijnen en bijzondere attracties

Dit land ligt aan de Kaspische Zee, maar heeft overwegend een droog klimaat. Je kunt met de auto honderden kilometers rijden door het uitgestrekte landschap van zand en rotsen, waarbij je af en toe een kameel zult tegenkomen. Het gebied herbergt enkele bezienswaardigheden die je beslist niet mag missen.

De al sinds 1971 brandende gaskrater van Darvaza, ook wel “De Poorten van de Hel” genoemd, is daar een van. Voorts kun je In het ondergrondse grottenmeer van Köw Ata een duik nemen in zwavelhoudend water. Of trek je jeans aan en wandel door de grillig gevormde en kleurrijke Yangykala Canyon, een van de opzienbarendste rotsformaties van het land. Heb je zin in wat toegankelijker vermaak? Bezoek dan het Disneyland-achtige attractiepark dat president Turkmenbashi in Ashgabat liet bouwen.

Monumenten van een dictator met grootheidswaan

Turkmenistan heeft een lange en ingewikkelde geschiedenis. Het land ligt aan de belangrijke Zijderoute die door Azië voert. In het land hebben vaak oorlogen gewoed. Alexander de Grote, de Perzen, de Arabieren, de Tataren en de Sovjets hebben deze streek beurtelings overheerst.

In 1985 werd het land onafhankelijk van de Sovjet-Unie. De eerste president, Saparmurat “Turkmenbashi” Niyazov, was een dictator en een nogal excentriek persoon. Hij liet in de hoofdstad Ashgabat enorme bouwwerken oprichten om zijn eigen ego te strelen. De Boog der Neutraliteit, het Trouwpaleis en het pronkerige Onafhankelijkheidsmonument getuigen hiervan. Ook deze bezienswaardigheden zijn een bezoek meer dan waard.

alante-x